Timp de preparare: 8 ore (hidratarea năutului) + 25 min. (preparare și gătire)
Număr de porții: 16 chifteluțe
Ingrediente:
- 220 g năut (hidratat cel puțin 8-10 ore în apă) - au rezultat ~460 g năut hidratat
- 2-3 legături pătrunjel (cantitatea depinde și de gustul personal)
- 3 căței de usturoi mari
- 1 ceapă medie
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță piper
- 1 linguriță chimion
- ½ linguriță bicarbonat ali.
- mentar
- 3-4 linguri făină de năut (aceasta se adaugă pentru a lega mai bine compoziția așa că dacă nu aveți de făină de năut, puteți să o înlocuiți cu făină de ovăz, secară etc.)
- ulei de floarea soareului (pentru prăjit)
Instrucțiuni:
- Adăugăm boabele de năut într-un castron încăpător și turnăm apă pentru hidratarea năutului. Această procedură se poate face peste noapte, fiind necesare cel puțin 8-10 ore. Boabele își vor dubla sau chiar tripla volumul, așa că trebuie să adăugăm suficientă apă pentru ca boabele să fie acoperite chiar și după mărirea volumului.
- După hidratarea năutului, spălam boabele într-o nouă apă, le scurgem bine și le adăugăm în vasul robotului de bucătărie.
- Adăugăm ceapa tocată grosier (nu este un pas obligatoriu pentru că robotul o va mărunți oricum, dar ajută pentru obținerea unei granulații uniforme a compoziției finale).
- Adăugăm pătrunjelul, usturoiul trecut prin presă (tot pentru a se încorpora mai ușor), chimionul, sarea, piperul și începem să mărunțim ingredientele.
- Oprim din timp în timp robotul pentru a încorpora compoziția care se ridică pe pereții vasului.
- În functie de performanțele robotului de bucătărie poate dura între 5 și 10 minute. Trebuie să ajungem la o consistență granulată, ca un nisip mai grunjos.
- Adăugăm bicarbonatul și 2-3 linguri de făină și amestecăm bine. Ajustăm cantitatea de făina pentru a obține o consistență care la presare e ușor lipicioasă.
- Ne umezim puțin mâinile și începem să modelăm chifteluțe în forma dorită. Pentru prăjirea în tigaie (sau pentru pregătirea la cuptor) vă recomand o formă ușor plată pentru a folosi o cantitate redusă de ulei și pentru a se patrunde ușor chifteluța. Acestea vor fi ușor casante, așa că va trebui să le manipulăm cu grijă.
- Adăugăm pe foc o tigaie antiaderentă în care am adăugat ulei (~1 cm) iar când acesta este foarte încins, începem să adăugăm cu grijă chifteluțele.
- În aproximativ 2 minute, când chiftelele s-au rumenit, le întoarcem și pe cealaltă parte. Scurgem chftelele de ulei și le așezăm pe un șervet de hârtie