Frittata cu legume și cârnați vegani afumați

Timp de preparare: o oră

Număr de porții: 8

Ingrediente:

Compozitie "legume":

  • 1 ceapă roșie/galbenă
  • 1 ardei (eu am folosit kapia)
  • 2 cartofi medii

o mână de spanac

  • 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
  • condimentele preferate (eu am folosit sare, piper, oregano)
  • 2 cârnați vegani afumați (se pot folosi de la Aivia) (OPȚIONALI / se pot înlocui cu ciuperci sau se pot adăuga și cârnați și ciuperci)

Compozitie "ou":

  • 360-400 g tofu simplu (eu am folosit două pachete de la Lidl de 180g)
  • 100 ml lapte vegetal neîndulcit
  • 3 linguri fulgi de drojdie inactivă
  • 1 lingură amidon / faină de tapioca (opțional)
  • 1 linguriță usturoi granulat (sau un cățel de usturoi trecut prin presă)
  • ½ linguriță turmeric
  • 1 linguriță muștar (opțional)
  • sare, piper după gust

Instrucțiuni:

  1. Într-o tigaie încinsă adăugăm uleiul, ceapa roșie tocată, ardeiul tăiat mărunt și cartofii tăiați cubulețe (~1-2 cm) și le călim pentru ~10 minute.
  2. În acest timp, condimentăm legumele după gust și mai adăugăm la nevoie puțină apă pentru ca acestea să nu se ardă.
  3. Înainte să oprim focul cu un minut, adăugăm cârnații tăiați feliuțe și îi călim puțin alături de legume.
  4. Într-un blender/ robot de bucătărie, adăugăm tofu sfărmat (scurs de lichid), laptele și restul ingredientelor pentru "compoziția de ou" (fulgi de drojdie, amidon, usturoi, turmeric, muștar, sare, piper) și amestecăm până obținem o compoziție omogenă, cremoasă.
  5. Turnăm compoziția astfel obținută peste legumele din tigaie și le amestecăm bine.
  6. Mutăm amestecul într-o tavă, unsă în prealabil cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie, îl distribuim uniform, și introducem tava pentru ~30 de minute la cuptor la ~180°. Durata depinde de cuptor și de cât de rumenită vreți să fie