Timp de preparare: o oră
Număr de porții: 8
Ingrediente:
Compozitie "legume":
- 1 ceapă roșie/galbenă
- 1 ardei (eu am folosit kapia)
- 2 cartofi medii
o mână de spanac
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
- condimentele preferate (eu am folosit sare, piper, oregano)
- 2 cârnați vegani afumați (se pot folosi de la Aivia) (OPȚIONALI / se pot înlocui cu ciuperci sau se pot adăuga și cârnați și ciuperci)
Compozitie "ou":
- 360-400 g tofu simplu (eu am folosit două pachete de la Lidl de 180g)
- 100 ml lapte vegetal neîndulcit
- 3 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 1 lingură amidon / faină de tapioca (opțional)
- 1 linguriță usturoi granulat (sau un cățel de usturoi trecut prin presă)
- ½ linguriță turmeric
- 1 linguriță muștar (opțional)
- sare, piper după gust
Instrucțiuni:
- Într-o tigaie încinsă adăugăm uleiul, ceapa roșie tocată, ardeiul tăiat mărunt și cartofii tăiați cubulețe (~1-2 cm) și le călim pentru ~10 minute.
- În acest timp, condimentăm legumele după gust și mai adăugăm la nevoie puțină apă pentru ca acestea să nu se ardă.
- Înainte să oprim focul cu un minut, adăugăm cârnații tăiați feliuțe și îi călim puțin alături de legume.
- Într-un blender/ robot de bucătărie, adăugăm tofu sfărmat (scurs de lichid), laptele și restul ingredientelor pentru "compoziția de ou" (fulgi de drojdie, amidon, usturoi, turmeric, muștar, sare, piper) și amestecăm până obținem o compoziție omogenă, cremoasă.
- Turnăm compoziția astfel obținută peste legumele din tigaie și le amestecăm bine.
- Mutăm amestecul într-o tavă, unsă în prealabil cu puțin ulei sau tapetată cu hârtie, îl distribuim uniform, și introducem tava pentru ~30 de minute la cuptor la ~180°. Durata depinde de cuptor și de cât de rumenită vreți să fie