Pizza

Ingrediente blat simplu, fără frământare

Blat pentru 2 pizza medii:

  • 4 căni făină albă (sau 3 căni făină albă și 1 cană făină integrală)
  • 2 lingurițe sare 
  • 1 linguriță drojdie uscată activă
  • 2 căni apă călduță (nu fierbinte și nu fiartă)

Ingrediente sos roșu

  • 500ml passată de roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 lgt busuioc uscat
  • 1/2 lgt oregano uscat
  • sare după gust 

Ingrediente sos pesto

  • 2 mâini mari de frunze de busuioc
  • 1 cățel de usturoi zdrobit
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură muguri de pin sau nuci măcinate

Ingrediente sos alb

  • 1 cană semințe de floarea soarelui hidratate 4-6 ore și scurse de apă
  • 1 cățel de usturoi
  • zeamă de lămâie după gust
  • sare după gust
  • 1/2 cană apă
  • fulgi de drojdie uscată inactivă

Topping

La alegere ciuperci, ardei, măsline, ceapă, ardei, broccoli, porumb etc.
Frunze proaspete de busuioc.

Mod de preparare 

1. Dimineața sau cu o seară înainte pregătim aluatul.
Amestecăm pe rând cu o lingură de lemn, într-un bol mare, ingredientele: făină, sare, drojdie uscata activă.
Adăugăm apa călduțp toatp o dată și amestecăm cu lingura de lemn sau cu mâna până obținem o compoziție omogenă. Lăsăm să stea 30 min la temperatura camerei după care punem aluatul într-un castron și îl lăsăm la frigider peste noapte.

Inițial aluatul e destul de lichid, însa peste noapte se va întări.

2. Când a sosit momentul să preparăm pizza pregătim pe rând sosurile.

Sosul roșu se prepară mixând ingredientele cu o lingură.

Sosul pesto se prepară mixând ingredientele la robotul de bucătărie cu lama S. Nucile sau mugurii de pin trebuie să rămână grunjoși.

Sosul alb se prepară ametecând totul la blender până devine o cremă fină.

3. Asamblarea:

Pregătim masa de lucru, o curățăm și o tapetăm cu făina.
Rupem aluatul în 2 și formăm 2 mingi.
Îl întindem întâi cu mâna apoi cu un sucitor până devine subțire, având grijă să îi dăm forma vasului în care îl vom coace.
Odata ce e bine întins îl ridicăm cu ambele mâini și îl întindem dinspre mijloc spre exterior pentru a ne asigura că în margine e mai gros.

4. Il întindem în tavă și îl decorăm întâi cu sos de roșii sau pesto apoi cu legume la alegere, încercând să nu combinăm mai multe de 3-4 ingrediente pe o pizza.

5. Cuptorul se încălzește la 200 sau 230 grade Celsius. Punem pizza în cuptorul încins pe raftul cel mai de jos.
La 200 grade are nevoie de 25 min.

La 230 grade are nevoie de 20 min.

6. Se servește decorat cu sos alb.

Rețetă Da voi ce mâncați, Alexandră?