Prezentare Ilinca Sfrijan-Penciu

Sunt Ilinca, iar cel mai important, o incurabilă iubitoare de animale. Acesta a fost și principalul motiv care m-a determinat să-mi schimb cu totul stilul de viață într-unul mai prietenos cu natura.

Când m-am hotărât foarte serios să îmbrățișez veganismul ca stil de viață, după mai multe încercări anterioare cam eșuate, și aproape 4 ani de lacto-ovo-vegetarianism, am simțit totuși nevoia de un fel de „ghid”, niște informații pe care să mă pot baza, răspunsuri la multele întrebări pe care le aveam. Nu știu cum, dar mă bucur că s-a întâmplat, am dat pe internet, în timp ce mă informam, de site-ul programului Start22+. Nu mi-a venit să cred că există un astfel de proiect, exact ce îmi trebuia mie, și chiar gratuit! Era tot ceea ce aveam nevoie ca să îmi definitivez călătoria vegană.

Din păcate în acea perioadă proiectul se afla într-o pauză, dar am fost îndrumată către varianta sa internațională, Challenge22. Douăzeci și două de zile mai târziu eram un vegan „cu acte în regulă”.

Mai târziu s-a întâmplat, la fel de întâmplător și cu bunăvoința sorții (sau algoritmii Facebook) să dau peste o reclamă care anunța că se caută voluntari pentru a fi mentori în programul Start22+. Și cum din fire aș spune „Da!” la orice oportunitate de voluntariat, m-am înscris de grabă.

Ok, a fost mai mult de atât ceea ce m-a motivat să fiu voluntar. Încă din prima clipă când am aflat cu ce se ocupă programul și asociația FREE mi s-a părut uluitor, un proiect care are potențialul (și chiar o face) să ajute multă lume la început de drum, la fel de confuză cum eram și eu. Nu am mai întâlnit nicio astfel de inițiativă în România. Am vrut să întorc favorul, și, mai mult, să ajut animalele în continuare, implicându-mă activ în ceva frumos.

Oricui mă întreabă, le răspund cu un zâmbet larg că sunt foarte mulțumită să mă aflu într-o echipa așa faină. Mă bucur mereu de căldura și colaborarea dintre colegii mei de la FREE, de treaba extraordinară pe care reușim să o facem zilnic doar împreună, de atmosfera de înțelegere și pasiunea comună pe care o împărtășim. În plus, în permanență, mă însoțește un sentiment foarte plăcut: acela că „munca” pe care o fac chiar contează, chiar ajunge să îmbunătățească ziua și, de ce nu, viața cuiva. Fiecare comentariu în care cineva își exprimă bucuria, fiecare participant care spune că i-au fost de folos sprijinul și informațiile, fiecare rețetă vegană preparată cu bucurie, îmi confirmă faptul că am făcut un bine, și pentru cineva la început de drum, dar și pentru un suflețel de animal undeva în lume.

Unele dintre cele mai frumoase momente de care am parte ca mentor este să văd că sfaturile mele și efortul, într-un final, chiar ajută și schimbă stilul de viață al unei persoane, făcând-o în primul rând fericită. De asemenea ador când întâlnesc oameni în aceeași situație în care mă aflam și eu când eram debusolată, și le pot povesti povestea mea, totodată ascultând-o pe a lor. Pentru astfel de clipe mă simt mândră și recunoscătoare că mă aflu aici.

Încă un lucru aparte la Start22+ este atmosfera ATÂT de caldă și primitoare, menținută nu doar de mentorii ca mine, dar în primul rând de ceilalți curioși în ale veganismului, tot învățăcei (sau mai experimentați). Ai parte de informații și descoperiri noi, structurate pe zile, răspunsuri oricând, la orice întrebare, sfaturi, și muuultă încurajare. Este un mediu perfect să te dezvolți și să acumulezi cunoștințe noi.

Recomand din plin oricui încântat să se implice în a face o (cel puțin) mică schimbare, oricui vrea să dea o mână de ajutor, oricui își dorește ca veganismul să ajungă cunoscut de cât mai mulți, să se înscrie ca voluntar. Sau, dacă te afli la celălalt capăt, în care ești curios, dar te simți copleșit, pierdut printre necunoscute și nu știi de unde să începi, atunci tot ceea ce ai nevoie este să te înscrii ca și membru în grup. În orice caz, încurajez pe toată lumea să aibă o minte și un suflet deschis, și cu pași mici, dar siguri, împreună vom reuși să popularizăm veganismul ca un stil de viață care respectă toate viețuitoarele.