Chiftele falafel și cartofi

Ingrediente falafel

  • o cană și jumătate boabe de năut uscate (200g)
    ! acestea se lasă la hidratat 24 ore (vor rezulta 3 căni boabe de năut hidratate).
  • 1-2 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 ceapă mică tăiată mărunt
  • 1 legătură frunze de pătrunjel tocate
  • 1 +1/2 lingurițe sare 
  • 1/4 linguriță piper măcinat
  • 1 vf cuțit boia de ardei iute sau piper cayenne
  • 1/4 linguriță chimen măcinat
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 3 linguri ulei de măsline 
  • 3 linguri sos tahini

Ingrediente sos tahini pentru servit

  • 1 lingură tahini
  • zeamă de lămâie după gust
  • puțină apă dacă e necesar să îl faceți mai lichid
  • sare după gust

Preparare falafel

1. Cu o zi înainte: Lăsăm boabele de năut la hidratat peste noapte acoperite cu apă cu câteva degete deasupra boabelor. Boabele se vor dubla în volum așa că ai grijă să aibă suficientă apă să absoarbă și spațiu în recipientul folosit.

A doua zi aruncăm apa în care au stat și le clătim cu apă curată.

2. În robotul de bucătărie combinăm boabele de năut, ceapa, pătrunjelul și usturoiul. Se mixează până când se obțin bucăți mărunte, dar nu lăsăm să devină o pastă.
Într-un bol, folosind o lingură, amestecăm compoziția cu restul ingredientelor: uleiul, pasta tahini, sarea și condimentele până obținem o compoziție omogenă.

3. Preîncălzim cuptorul la 190 grade Celsius.
Se unge tava cu ulei și se presară făină sau folosim hârtie de copt. 

4. Formăm cu mâna mingiuțe rotunde cam de 2 cm și le presăm puțin pe o parte ca pe o plăcintă.
Le aranjăm în tavă. Le ungem cu puțin ulei de măsline.

Le coacem 40-50 min, până sunt rumenite dar nu uscate. Timpul de coacere diferă și în funcție de cât de mari sunt chiftelele.
După 20 min le întoarcem.

După trecerea timpului verificăm o chifteluță și dacă e gata oprim cuptorul și le scoatem.

Nu le lăsa prea mult în cuptor deoarece se vor usca prea tare. Trebuie să devină maronii în exterior, dar nu să ajungă tari și arse.

5. Pregătim sosul de susan: combinăm ingredientele într-un borcănel cu capac și scuturăm până se omogenizează.

6. Servim chiftelele cu cartofi la cuptor sau cu salată