Ciorbă de perișoare din soia 

Ingrediente perișoare din soia

  • o cană granulat de soia
  • 1/4 cană orez
  • 2 linguri condimente pentru tocătură ( sau un amestec de cimbru uscat, boia dulce, sare, piper, pudră de usturoi)
  • 1/2 legătură pătrunjel, tăiat fin
  • o ceapă medie, tăiată foarte fin
  • 5 linguri făină de năut

Ingrediente smântână (sau se folosește smântână de gătit cumpărată)

  • ½ cană mare de semințe de floarea soarelui, hidratate cel puțin 2 ore
  • ½ cană apă
  • o lingură zeamă de lămâie
  • un vârf de cuțit de sare                                         

Ingrediente ciorbă

  • 3 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 100 g fasole verde
  • câteva bucățele de conopidă
  • 100 g mazăre
  • 1 dovlecel mic
  • 1/2 kg roșii / o conservă de roșii în bulion
  • 2-3 l apă
  • borș sau zeamă de lămaie după gust
  • 1 legătură de leuștean
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Mod de preparare perișoare

  1. Granulele de soia se fierb conform indicațiilor de pe pachet, apoi se dau prin mașina de tocat.
  2. Orezul se fierbe separat și se scurge de apă.
  3. Se amestecă toate ingredientele până când se obține o pastă omogenă.
  4. Se ia puțină compoziție în mână și se strânge, dacă se desface se mai adaugă puțină faină de năut. Este posibil să mai fie nevoie și de puțină apă.
  5. Se lasă să stea 30-60 minute la rece.
  6. Se formează perișoarele și se coc în cuptor, la foc mediu (175 C) aproximativ 20-25 minute.
  7. Se pun în ciorbă cu puțin timp înainte de consum. ( Le-am pus și de pe o zi pe alta și nu s-au desfăcut. Am încercat să le fierb, unele s-au desfăcut,altele au rămas intacte dar sunt mai gustoase la cuptor).

Mod de preparare ciorbă

  1. Se taie tot zarzavatul mărunt.
  2. Într-o oală se pun la fiert în 2 litri de apă, ceapa și fasolea verde.
  3. Se lasă să fiarbă 5 minute apoi se adaugă restul legumelor.
  4. Se continuă fierberea pentru încă 5-6 minute apoi se adaugă roșiile decojite și tăiate foarte fin/conservă de roșii.
  5. La sfârșit se adaugă borșul / zeama de lămâie (dacă se va folosi zeamă de lămaie atunci se va mai completa cu apă). Se lasă să dea câteva clocote.
  6. Se adaugă leușteanul tăiat fin, uleiul de măsline, sarea si piperul după gust.
  7. Ciorba de perișoare se poate servi cu smântână vegetală(se pun toate ingredientele în blender și se mixează până se obține o pastă fină cu consistența smântânei)

 



https://fleursvegankitchen.com/