Ingrediente perișoare din soia
- o cană granulat de soia
- 1/4 cană orez
- 2 linguri condimente pentru tocătură ( sau un amestec de cimbru uscat, boia dulce, sare, piper, pudră de usturoi)
- 1/2 legătură pătrunjel, tăiat fin
- o ceapă medie, tăiată foarte fin
- 5 linguri făină de năut
Ingrediente smântână (sau se folosește smântână de gătit cumpărată)
- ½ cană mare de semințe de floarea soarelui, hidratate cel puțin 2 ore
- ½ cană apă
- o lingură zeamă de lămâie
- un vârf de cuțit de sare
Ingrediente ciorbă
- 3 cepe mari
- 2 morcovi
- 2 cartofi
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină mică de țelină
- 100 g fasole verde
- câteva bucățele de conopidă
- 100 g mazăre
- 1 dovlecel mic
- 1/2 kg roșii / o conservă de roșii în bulion
- 2-3 l apă
- borș sau zeamă de lămaie după gust
- 1 legătură de leuștean
- 2-3 linguri ulei de măsline
- sare, piper
Mod de preparare perișoare
- Granulele de soia se fierb conform indicațiilor de pe pachet, apoi se dau prin mașina de tocat.
- Orezul se fierbe separat și se scurge de apă.
- Se amestecă toate ingredientele până când se obține o pastă omogenă.
- Se ia puțină compoziție în mână și se strânge, dacă se desface se mai adaugă puțină faină de năut. Este posibil să mai fie nevoie și de puțină apă.
- Se lasă să stea 30-60 minute la rece.
- Se formează perișoarele și se coc în cuptor, la foc mediu (175 C) aproximativ 20-25 minute.
- Se pun în ciorbă cu puțin timp înainte de consum. ( Le-am pus și de pe o zi pe alta și nu s-au desfăcut. Am încercat să le fierb, unele s-au desfăcut,altele au rămas intacte dar sunt mai gustoase la cuptor).
Mod de preparare ciorbă
- Se taie tot zarzavatul mărunt.
- Într-o oală se pun la fiert în 2 litri de apă, ceapa și fasolea verde.
- Se lasă să fiarbă 5 minute apoi se adaugă restul legumelor.
- Se continuă fierberea pentru încă 5-6 minute apoi se adaugă roșiile decojite și tăiate foarte fin/conservă de roșii.
- La sfârșit se adaugă borșul / zeama de lămâie (dacă se va folosi zeamă de lămaie atunci se va mai completa cu apă). Se lasă să dea câteva clocote.
- Se adaugă leușteanul tăiat fin, uleiul de măsline, sarea si piperul după gust.
- Ciorba de perișoare se poate servi cu smântână vegetală(se pun toate ingredientele în blender și se mixează până se obține o pastă fină cu consistența smântânei)
https://fleursvegankitchen.com/