Timp de preparare: o oră și 20 min
Număr de porții: 7
Ingrediente:
- 600 g faină
- 350 - 370 ml apă călduță
- 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
- 12 g sare
- 10 g zahăr
- 40 ml ulei
- 500 g varză albă crudă
- ½ de ceapă tocată
- sare
- 1 lingură de ulei
- piper măcinat, semințe de chimen
- puțin ulei pentru uns mâinile și blatul de lucru
Instrucțiuni:
- În bolul robotului de bucătărie punem făina, apa, zahărul și drojdia și le mixăm 2 minute. Începem cu 350 ml de apă și doar dacă este cazul completăm cu încă 30 ml.
- Apoi punem sarea și uleiul și frământăm totul 5 minute. Se formează un aluat elastic, neted și potrivit de moale.
- Adunăm aluatul sub forma unei bile pe care o ungem cu puțin ulei (tot în castron).
- Acoperim castronul cu folie de plastic și lăsăm aluatul 20 de minute la dospit. În acest timp el își va dubla volumul. Depinde de temperatura ambianta așa că s-ar putea să aibă nevoie de 30 de minute de dospire.
- Spălăm exteriorul verzei și i-am îi îndepărtăm frunzele mai ofilite (daca sunt). Apoi o tăiem în două, pe lung.
- Fiecare jumătate de varza trebuie tăiată cât mai fin – fideluță, fie cu cuțitul, fie cu o răzătoare specială. Punem varza tăiată într-un recipient și o lăsăm lejer. O lăsăm 5 minute ca să se înmoaie un pic.
- Tocăm mărunt ceapa.
- Alegem o cratiță (oală) potrivită și punem în ea ceapa, puțin ulei și semintele de chimen. Le călim la foc mic 2-3 minute, până ce ceapa devine translucidă (nu trebuie să se rumenească). Chimenul merge grozav cu varza.
- Stoarcem ușor varza tăiată și sărată și o punem și pe ea în oală. Măcinăm piper negru deasupra ei. Amestecăm totul cu grijă.
- Închidem oala cu un capac și lăsăm varza la călit 4-5 minute. Ea trebuie sa se înăbușe în sucul propriu. Amestecăm după 2 minute ca nu cumva sa se prindă.
- Varza nouă este fragedă și se gătește în 4-5 minute, pe când cea de iarnă este mai tare și are nevoie poate de 10-15 minute. Ideea este să nu facem varza terci! Ridicăm capacul și lăsăm varza să scadă un pic, să se evapore zeama lăsată.
- Împărțim aluatul în 7 bile a câte cca. 150 g fiercare. Ungem masa cu puțin ulei și cu mâinile unse și ele aplatizăm pe rând bilele până ce ajungem la niște foi de aluat de 20-22 cm. Apoi punem pe fiecare cam 50 g din umplutura de varza călită și o netezim frumos. Nu se pune umplutura până la margini.
- Apoi aducem marginile spre mijlocul placentei și apăsăm ușor ca sa stea lipite. Întoarcem placinta invers (cu lipiturile spre masa) și cu palmele unse apăsăm ușor ca să o întindem din nou la 20-22 cm.
Poftă bună!