Cartofi la cuptor cu sos de usturoi

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi albi mici, tăiaţi în două sau în patru
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 lingură de rozmarin
  • 1 lingură de oregano
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 lămâie
  • 1 linguriţă de usturoi pudră
  • 1 linguriță de chili măcinat (opțional)
  • 2 linguri de mălai (opțional - pentru a fi mai crocanți)

Ingrediente pentru sos

  • 1 pumn de semințe de floarea soarelui decojite
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • sare și piper după gust
  • apă sau lapte vegetal

Mod de preparare

Se așază cartofii tăiaţi într-un bol mare şi se stropesc cu ulei de măsline.

Se adaugă toate condimentele şi se amestecă bine.

Se așază cartofii pe o tavă de copt unsă cu ulei și presărată cu făină (sau se folosește doar foaie de copt).

Se introduce tava în cuptor la 180-200°C timp de 30-40 minute.

Se lasă până când aceştia se rumenesc la exterior și sunt moi la interior.

Se scot din cuptor și se stoarce peste ei lămâia.

Pentru sos, se adaugă ingredientele în blender.

Apa sau laptele vegetal trebuie să fie suficient cât să acopere compoziția din blender.

Se mixeză până se obține un sos cremos. Dacă sosul este prea apos, se mai adaugă semințe de floarea soarelui pentru îngroșarea sosului.