Ingrediente pentru chifteluțe
- 250 g năut fiert
- 250 g ciuperci champignon
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă mare
- 4-5 căței de usturoi
- 1-2 linguri de făină (dacă este nevoie)
- ierburi aromatice (oregano, busuioc, pătrunjel etc.)
- sare și piper după gust (opțional chili)
- apă (dacă este prea uscată compoziția)
Ingrediente pentru sos
- 2-3 linguri de pastă de tomate
- o ceapă mare
- 3-4 caței de usturoi
- rozmarin
- oregano
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Se pornește cuptorul la 200°C și se pune hârtie de copt în tavă sau se unge tava cu ulei, după care se presară făina.
Se pun în robot toate ingredientele din listă și se mixează doar până când se obțin bucățele mărunte (rezultatul nu trebuie să fie o pastă).
Se udă degetele cu puțină apă și se modelează chifteluțele de mărimea dorită. În cazul în care acestea nu își păstrează forma, se adaugă o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
Se așază chifteluțele în tavă și se introduc în cuptor pentru 20 de minute, după care se întorc pe cealaltă parte. Se mai lasă încă 10 minute sau până când sunt frumos rumenite.
Pentru a prepara sosul tomat se călește ceapa câteva minute și apoi se adaugă usturoiul și condimentele.
Se mai lasă 1-2 minute și se adaugă pasta de tomate cu niște apă pentru a dilua compoziția, până se ajunge la o consistență similară cu ketchupul.
Se adaugă câteva chiftele în sos și se amestecă. Se lasă în sos cateva minute înainte de servire.
Se servesc alături de cartofi fierti peste care presaram patrunjel tocat si ulei de măsline.