Ciorbă de ciuperci pleurotus

Ingrediente

Pentru 6 portii

Ingrediente pentru zeama de legume

  • 1 morcov
  • 1 ceapa, taiata in bucati mari
  • 1 pastarnac
  • 1/2 telina sau 2 tije de telina, taiate felii/bucati
  • 2 cartofi, taiati in jumatate
  • 2-3 frunze de dafin
  • 10 boabe de piper

Ingrediente pentru prepararea ciorbei

  • 300 g ciuperci pleurotus, taiate feliute de aprox. 0.5 cm grosime
  • 1 morcov, dat prin razatoarea mare
  • 1 ardei gras galben, taiat feliute
  • 250 ml smantana vegana (sau 1 cana lapte de soia in care s-au adaugat 2 linguri de faina)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 3-5 catei de usturoi, pisati – dupa gust
  • 3-5 linguri otet, dupa gust

Mod de preparare

  1. Intr-o oala se pun toate ingredientele pentru zeamă la fiert in 2 l apa. Cand legumele au fiert se scot din apa (se pot servi cu salate, cu mujdei de usturoi sau sos de hrean). Se lasa oala pe aragaz, la foc mic.
  2. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se adauga morcovul si ardeiul gras. Se calesc, amestecand din cand in cand, pana cand se inmoaie.
  3. Când sunt gata se mixeaza cu ajutorul unui blender/robot de bucatarie pana cand se obtine o pasta foarte fina.
  4. Intr-o tigaie se incinge 1 lingura de ulei si se adauga ciupercile. Se calesc amestecand din cand in cand. Zeama pe care si-o lasa se adauga peste zeama de zarzavat. Se calesc pana cand se inmoaie avand grija sa nu le rumenim.
  5. Se adauga pasta de morcovi/ardei gras si ciupercile in zeama de zarzavat. Se fierbe pret de cateva minute.

  6. Se adauga smantana vegana si se potriveste de sare.

  7. Se adauga usturoi si otet dupa gust si se continua fierberea pentru cateva minute.

Se serveste cu ardei iute.

Sursa Fleur s Vegan Kitchen