Sarmale cu ciuperci și păsat

Ingrediente

 

2  verze mici

2 cepe

2 roșii

2 morcovi razăliți

1 ardei kapia

1/4 țelină

1 legatură de mărar

2 linguri pastă de roșii

1 lingură pastă de ardei 

1 ardei iute (optional)

500 g ciuperci champignon

300 g păsat

150 g orez

300 ml suc de roșii

sare

piper

crenguțe de cimbru (sau cimbru marunțit)

Mod de preparare

Se taie mărunt ceapa, ardeiul și țelina. Într-o oală se căleste ceapa în puțin ulei și apă. Se adaugă treptat adeiul iute, ardeiul kapia, țelina, morcovul și se călesc toate împreună. Se adaugă ciupercile tăiate mărunt si se mai lasă câteva minute la foc. Se adaugă orezul, păsatul, sucul de roșii și apă (apa trebuie să acopere compoziția din oala). Se adaugă sare și piper după gust. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute apoi se lasă deoparte ca păsatul și orezul să absoarbă lichidul din oală. La final adaugăm mărarul tocat și amestecăm.

Varza se curată de cotor și se opăreste în apă fierbinte. Într-o oală mare introducem varza cu gaura de la cotor în sus, punem apă cât să acopere varza, 2-3 lingurițe de sare și 2 linguri de oțet. Se aduce apa la fierbere și apoi se reduce focul la minim, după 4-5 minute foile de varză se vor desprinde. Se scot pe rând până rămane doar cotorul. Foile de varză ar trebui să fie moi(nu fleașcă) ca să se poată modela sarmalele. Acestea se taie în 2 sau în câte bucăți este nevoie pentru a modela sarmalele (după dimensiunea preferată). Se formează sarmalele.

Într-o oală mare unsă cu puțin ulei, se adaugă cotorul de la varză, care se tăie mărunt și frunze de varză cât să se acopere fundul oalei. Se adugă câteva crenguțe de cimbru și mărar. Se adaugă sarmalele, se acoperă cu apă (nu trebuie să treacă desupra sarmalelor), 2 linguri de bulion și apoi se acoperă cu foi de varză. Se pune capacul la oală și se fierb pentru aproximativ o oră jumătate. Se opreste focul și se mai lasă 30 minute.

Pentru a obține sarmale mai uscate, se pot pune la cuptor în vas de ceramică pentru aproximativ 20 de minute la 200 grade celsius.