Sushi

Ingrediente

Pentru 10 rulouri:

250 g orez pentru sushi
10 foi de nori
10-12 linguri oțet de orez
1/2 lingură zahăr brut
1/2 lingură sare

 

Pentru umplutură:

Tofu afumat tăiat felii
ardei gras copt tăiat felii
castraveciori murați
morcovi (tăiat în lung dacă este mai gros)

țelină apio tăiată în lung

castravete tăiat în lung
semințe de susan
etc.

 

Mod de preparare

Se fierbe orezul conform indicațiilor de pe pachet. După ce a fiert se adaugă oțetul, zahărul, sarea și se amestecă cu grijă. Se lasă la răcit.

Pe un suport de bambus se asează o foaie de nori cu partea aspră în sus. 

Pe nori se adaugă un strat nu prea gros de orez  și se întinde cu ajutorul unei linguri/mâinilor înmuiate în apă căci orezul se lipește. La unul dintre capete se lasă liberă  o porțiune de aprox. 4cm.

La celălalt capăt se așează umplutura în lung (se pot face diverse combinații, lasați-vă imaginația liberă: tofu + castravete murat, morcov + ardei copt etc). Se pot presăra  semințe se susan peste orez.

Se rulează cu ajutorul suportului de bambus(se poate rula si fara suport, cu atenție, doar cu măinile goale) având grijă să presăm bine pentru ca umplutura să se fixeze de orez. Capătul liber al foii nori se umezește cu puțină apă pentru ca sushi să nu se desfacă.

Se taie ruloul în bucățele de aprox. 1,5 – 2 cm grosime, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit și înmuiat din când în când în apă, pentru a preveni lipirea.

Se lasă la rece cel puțin o jumătate de oră înainte de servire.

Se servește înmuindu-se puțin în sos de soia simplu sau în care s-a adăugat puțin hrean ras.

Sursă: https://fleursvegankitchen.com/