Granola pentru micul dejun

Timp de preparare: 10 min. (preparare) + 45 min. (gătire)

Număr de porții: 

Ingrediente:

  • 100 g curmale fără sâmburi
  • 100 ml apă
  • 3 linguri unt de arahide
  • 120 g fulgi de ovăz fin
  • 60 g migdale
  • 60 g nuci (nucă românească/pecan/brazilia)
  • 30 g semințe de dovleac
  • 30 g semințe de floarea soarelui
  • 30 g semințe de cânepă
  • 60 g stafide
  • 50 g amaranth expandat (este ok daca nu aveți, iese bine și fără, doar că va trebui să mariți cantitatea de ovăz)
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • fructe uscate (goji, merișoare, smochine, ananas, papaya) *opțional, pentru un plus de "dulce" și textură
  • extract de vanilie *opțional, pentru aromă

Instrucțiuni: 

  1. Cuptorul se preîncălzește la 160 de grade.
  2. În primul rând, facem un sos care va lega și va îndulci natural toată compoziția. Așadar, curmalele se amestecă în blender împreună cu apa și untul de arahide. Aici puteți adăuga și extractul de vanilie dacă folosiți.
  3. Într-un bol amestecăm toate celelalte ingrediente, toate nucile fiind tăiate grosier. 
  4. Turnăm sosul din blender peste amestecul din bol și incorporăm bine.
  5. Compoziția astfel obținută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie, în forma dorită.
  6. Granola se coace vreme de 30-40 de minute. După 15 minute întoarcem compoziția în tavă, dinspre exterior în interor, schimbând bulgărașii între ei, pentru că cei din exterior se coc mai repede. După alte 10 minute, am repetat. Timpul depinde în funcție de cuptor, este bine sa o verificați. Ea este gata când devine aurie și crocantă.
  7. Se lasă să se răcească în tavă, chiar dacă atunci când o scoateți pare usor moale, ea se va întări pe măsură ce se răcește