Timp de preparare: 40 min
Număr de porții: 5-6
Ingrediente:
Pentru lipii (se pot cumpăra, astfel timpul de preparare final se înjumătățește):
- 300 g făină
- 125 ml apă fierbinte
- 50 ml ulei de măsline
- 1 vârf de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță de oțet
- sare, oregano
- opțional se pot pune semințe
Pentru salsa:
- un avocado
- 3 fire de ceapă verde
- 200 g roșii cherry
- 150 g fasole roșie
- 150 g porumb
- sare, piper, coriandru
- suc de lămâie
Pentru brânzica de caju:
- 100 g caju
- 2 fire de ceapă verde
- o lingură drojdie inactive
- o lingură de semințe de chimen
- sare, cimbru
- suc de lămâie
- o lingură de ulei de măsline
- apă
Alte ingrediente:
- un morcov
- baby-spanac (sau orice alte frunze verzi)
Instrucțiuni:
- Începem cu aluatul pentru lipii. Punem apa pe foc, adăugăm sare și o aducem la temperatura de fierbere. Stingem bicarbonatul de sodiu cu oțet și îl lăsăm deoparte.
- Cernem făina într-un bol și adăugăm treptat apa fierbinte și uleiul, până când se formează un aluat, după care adăugăm bicarbonatul și oregano.
- Frământăm puțin și punem aluatul la rece 20-30 min.
- Între timp ne ocupăm de salsa. Tăiem avocado, roșiile și ceapa în cubulețe. Le amestecăm cu porumbul, fasolea roșie, sarea, piperul, coriandrul și sucul de lămâie.
- Pentru brânzică, hodratăm nucile de caju pentru câteva ore, apoi le punem într-un blender și le amestecăm cu ceapa verde, drojdia inactivă, uleiul și foarte puțină apă. Mixăm bine până obținem o cream groasă. La sfârșit condimentăm după gust cu sare, lămâie, cimbru și semințe de chimen.
- Scoatem aluatul de la rece, îl împărțim în 5-6 bucăți din care modelăm niște bile. Luăm pe rând bilele de aluat și le întindem cu un sucitor astfel încât să obținem o foaie subțire și relative rotundă.
- Coacem lipiile în tigaie la foc mic, pe fiecare parte, până se rumenesc, însă nu trebuie să le lăsăm mai mult de 1-2 minute, întru-cât altfel se vor întări și se vor rupe la rulare.
- La final, ungem lipia cu brânzică de caju, punem restul ingredientelor pe lipie și o rulăm.