Timp de preparare: 60 minute
Număr de porții: 10
Ingrediente:
- 500 gr ciuperci pleurotus
- 2 morcovi medii
- 1 ceapă mare
- 2-3 cartofi
- ½ cană borș sau 2 lingurițe sare de lămâie
- 2-3 căpățâni usturoi
- Sare
- Ulei
- Oțet
- 1 cană caju hidratat
- 1 lămâie
Instrucțiuni:
- Ciupercile se opăresc 5 minute în apa clocotită. Se scurg bine și se pun în oală de ciorbă cu multă apa la fiert.
- Se toacă morcovii și ceapa mărunt și se călesc aprox. 10 minute într-o cratiță cu puțină sare până ce morcovul devine auriu.
- Se adaugă legumele călite peste ciuperci și se fierb 20 de minute la foc mic.
- După cele 20 de minute se adaugă cartofii tăiați cuburi. Se mai ține ciorba pe foc până se fierb și cartofii.
- Se adaugă jumătate de cană de borș sau 2 lingurite sare de lămâie după gust cu focul de la aragaz stins (să nu dea în foc) și se mai fierbe 10 minute.
- Între timp, într-un blender se adaugă caju-ul hidratat peste noapte, zeama de la o lămâie, sare și jumătate de cană de apă. Se amestecă adaugându-se 5-6 linguri de ulei de floarea soarelui, ca la maioneză. Dacă mai este necesar se mai pune apă.
- Smântâna astfel obținută se amestecă într-un castron cu 2-3 polonice de zeamă de ciorbă și se toarnă înapoi în oală. Se amestecă totul și este gata!
- Pentru servire se va pregăti un mujdei concentrat cu oțet, sare și o lingură de ulei.