Cozonac de post

Timp de preparare: 3h Număr porții: 10 Ingrediente: Pentru maia
  • 50ml lapte de migdale (soia,  cocos, ovăz sau dacă nu aveți puneți apă)
  • 40 g făină
  • 10g drojdie uscată (25g drojdie proaspătă)
  • 10g zahăr
Pentru aluat
  • 500 g făină
  • 250 ml lapte de migdale
  • 100 g zahăr
  • 70 ml ulei
  • 1 linguriță esență de portocală
  • 1 păstaie de vanilie
  • coaja de la o lămâie
Pentru umplutură
  • 200 g nuci măcinate
  • 80 g zahăr
  • 20 g cacao
Cum se prepară: 1. Pentru început o să ne ocupăm de maia.  Într-un bol punem laptele de migdale (soia, cocos, ovăz sau dacă nu aveți puneți apă) călduț, peste el adăugăm drojdia și amestecăm bine. Laptele trebuie sa fie neapărat călduț. Adăugăm și zahărul și amestecăm, apoi adăugăm făina și amestecăm totul foarte bine cât să omogenizăm toate ingredientele și să obținem un fel de aluat pe care îl punem la loc cald până își va dubla volumul, cam 10 minute. 2. În continuare vom cerne făina într-un bol încăpător (neapărat să folosiți făină de calitate pentru cozonac), peste care vom adăuga maiaua, adăugam și sarea, (cât mai departe de drojdie pentru că sarea poate omorî drojdia), coaja de lămâie, semințele de la păstaia de vanilie pe care le puteți înlocui cu esență de vanilie sau cu zahăr vanilat, zahărul, esența de portocală (puteți să o omiteți sau să puneți coaja de la o portocală) și la final adăugați câte puțin din laptele călduț (neapărat să fie călduț) și amestecăm cu mâna adăugând din lapte. 3. Foarte important toate ingredientele să fie la temperatura camerei iar laptele să fie suficient de cald, dar să nu ne ardă la degete. După ce am terminat de pus laptele adăugăm și uleiul puțin câte puțin continuând să amestecăm. La nevoie mai puteți adăuga lapte de migdale (soia, cocos, ovăz sau dacă nu aveți puneți apă). În funcție de făină mai puteți avea nevoie de 50 ml lapte de migdale. După ce am adăugat tot uleiul continuăm să amestecăm până aluatul devine suplu. După 10 minute de frământat aluatul va fi ușor lipicios, ii dăm o formă frumoasă și trebuie lăsat la crescut aproximativ o oră sau până își va dubla volumul. 4. Cât timp crește aluatul ne ocupăm de umplutură. Adăugăm cacaua și zahărul peste nuca măcinată și amestecăm foarte bine. Dacă vă doriți o umplutură umedă puteți adăuga câteva linguri de lapte de migdale (soia, cocos, ovăz sau dacă nu aveți puneți apă) pentru a face o pastă. 5. După ce a crescut răsturnăm aluatul pe blatul de lucru care trebuie sa fie uns în prealabil cu ulei, ungem și mâinile cu ulei pentru a nu se lipi și tăiem aluatul în jumătate, modelând fiecare jumătate în câte o bilă. Punem o bucată de aluat deoparte iar pe cealaltă o întindem tot cu mâinile unse cu puțin ulei (puteți folosi si sucitorul dar nu este nevoie). 6. După ce am întins foarte bine aluatul (nu îl întindem foarte subțire pentru că apoi se va sparge) vom pune din umplutură. Punem un strat destul de generos de nucă, dar nu punem și pe margine pentru că nu vrem să iasă. După ce am pus umplutura vom rula aluatul pe lungime, cât de strâns se poate și vom apăsa ușor la capete pentru al sigila apoi îl lăsăm deoparte și procedăm la fel și cu cea de a doua bilă de aluat. 7. După ce am făcut ambele rulouri de cozonac le vom împleti și punem cozonacul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unde îl lăsăm la crescut pentru 10 minute la temperatura camerei. După 10 minute ungem cozonacul cu puțin lapte de migdale (soia, cocos, ovăz sau dacă nu aveți puneți apă) îl presărăm cu puțin zahăr alb sau brun de care aveți (puteți pune mac sau susan). 8. Dăm cozonacul la cuptorul preîncălzit la 165 de grade pentru aproximativ 40 – 50 minute. După aproximativ 50 minute cozonacul este gata și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei pentru a-l putea felia și servi. Sursa.

Ți-a plăcut rețeta noastră și dorești să ne susții?


♡ DONEAZĂ