Timp de preparare: 2h
Număr de porții: 6
Această umplutură cu mirodenii este moștenirea voluntarei noastre, Maria Bănică, de la străbunica ei.
Ingrediente aluat:
- 500 g făină integrală;
- 4 linguri de făină din semințe de in + 12 linguri de apă, amestecate și lăsate să stea - această pastă va lega compoziția;
- 300 ml lapte de cocos;
- 25 ml ulei de floarea soarelui;
- 30 g drojdie proaspătă;
- 200 g ulei de cocos sau unt vegan;
- 200 g zahăr (de preferat zahăr de cocos - are gust ușor de caramel);
- coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală bio - opțional
- ½ linguriță sare
- vanilie - se poate folosi un plic de zahăr vanilat
Ingrediente umplutură:
- 2 linguri ulei de cocos;
- 2 linguri semințe de in râșnite + 6 linguri de apă amestecate și lăsate puțin să stea;
- 4 linguri cacao pudră sau pudră de roșcove;
- 1 lingură scorțișoară;
- opțional pudră de cuișoare, cardamon, ienibahar;
- 2 linguri zahăr de cocos.
Instrucțiuni:
- Într-un castron se adaugă făina cernută.
- Se pun separat într-un castron 2 linguri din făina cernută apoi se opăresc cu 100 ml de lapte. Într-o cană se freacă drojdia cu o linguriță de zahăr până devine lichidă. Când aluatul opărit este aproape rece se va adăuga drojdia, iar maiaua obținută se va lăsa 10-15 minute până își dublează volumul (aproape de o sursă de căldură).
- Se adaugă peste bolul de făină sarea, coaja rasă de lămâie și portocala, pasta din semințe de in care s-a gelatinizat, maiaua crescută, untul de cocos topit și 100 ml lapte călduț, în care a fost topit zahărul. Se frământă și se adaugă puțin câte puțin lapte călduț până ce aluatul capătă o consistență gumoasă și moale, framântându-se aproximativ 30 de minute. Atenție! Anumite tipuri de făină suportă mai mult lapte decât altele, de aceea este indicat să topim zahărul în mai puțin lapte.
- La final adăugăm uleiul puțin câte puțin și mai frământăm până ce se încorporează în totalitate.
- Aluatul obținut se tapetează cu făină.
- Se va lăsa aluatul la crescut aproape de o sursă de căldură până ce își dublează volumul.
- Până ce aluatul crește vei pregăti compoziția. Într-un castron adaugi toate ingredientele, apoi, foarte important, vei gusta. Gustul trebuie să fie dulce, de ciocolată cu ușoare tente de scorțișoară. Practic, poți să mai adaugi zahăr sau scorțișoară sau cacao, astfel încât să aibă un gust pe placul tău.
- Consistența trebuie să fie una semi-lichidă ca să o poți întinde.
- După ce aluatul a dospit ai două opțiuni: fie rulezi doi cozonaci micuți sau unul mai mare, fie împarți aluatul în două și întinzi două foi, iar în mijloc pui compoziția pentru umplutură.
- Vei introduce bunătățile la cuptorul preîncălzit la 200 grade C - foc mare pentru primele 10 minute, apoi vei reduce la 180 - foc mediu următoarele 40 minute. Atentie! Să mai verifici din când în când după primele 30 de minute pentru a nu se arde (unele cuptoare sunt mai puternice).