Paste bolognese cu sos de linte

Ingrediente

  • 1 cană mare de 250 ml de linte roșie bine spălată
  • 2 cepe mari tăiate mărunt
  • 2 căței usturoi, zdrobiți
  • la alegere roșii proaspete sau conservate la borcan:
    -> bulion: 500 ml
    -> 1 conservă mică roșii cubulețe
    -> roșii pasate: 500 ml
    -> 1 kg roșii proaspete tot cu coajă mărunțite în robotul de bucătărie sau tăiate cubulețe
  • 2 ardei roșii tăiați mărunt
  • o mână frunze de busuioc sau pătrunjel proaspăt, tocate
  • sare
  • ulei de măsline extravirgin
  • 500g spaghete care se fierb în apă cu sare

Mod de preparare

1. Lintea se spală în mai multe ape și se pune la fiert. Se lasă să fiarbă 10-15 min, însă nu cât să fiarbă complet (lintea fierbe complet în aprox 20-25 min);

2. Legumele: ardeiul, ceapa, usturoiul tăiate mărunt se pun la călit 5 min în apă cu puțin ulei (apa cât să le acopere și câțiva stropi de ulei). Adăugăm condimentele uscate.

3. Adăugăm roșiile alese: bulion, pasata sau roșii proaspete tocate.

4. Când lintea e aproape fiartă o scurgem parțial de apă și o amestecăm cu celelalte legume. Lăsăm pe foc încă 5 min să se combine aromele.

5. Se oprește focul și adăugăm condimentele proaspete. Lasăm să stea acoperit câteva minute.

Dacă sosul e prea acru adăugați 1 linguriță de zahar. Se poate întâmpla mai ales în extrasezon.
Dacă sosul e prea dulce adăugați zeamă de lămâie după gust.