Farinata cu spanac (plăcintă italiană din năut)

Ingrediente

  •  300 g faina de naut (se gaseste la mai toate supermarketurile si magazinele naturiste)
  • 850 ml apa plata
  • 100 g spanac crud sau ardei roșu tăiat felii mai groase
  • 75 ml ulei de masline extravirgin, de calitate
  • 2 lingurite rase sare iodata
  • 1/4 lingurita piper

Preparare

1. Se toarna apa peste faina de naut amestecand in continuu cu un tel pentru a evita formarea de cocoloase.

Se obtine o compozitie foarte lichida, ca de clătite.

2.Compoziția se lasă sa stea 3-4 ore la temperatura camerei acoperita cu un prosop.
Amestecam cu telul din cand in cand pentru a omogeniza.

3. Dupa trecerea timpului se indeparteaza spuma alba ce se formeaza la suprafata si se amesteca bine.

4. Se combina cu uleiul, piperul si sarea. Se adauga spanacul crud.

5. Cuptorul se preincalzeste la 180 grade.
Tava se unge cu putin ulei sau se tapeaza cu hartie de copt.

6. Se toarna farinata lichida in tava, aranjati spanacul sau ardeiul sa fie repartizat cat mai uniform.
Grosimea in tava trebuie să fie în jur de 1 cm.

Cu cat farinata e mai groasa cu atat si timpul de coacere e mai mare.

7.  Pentru grosimea 1cm se lasa la cuptor pe raftul cel mai fierbinte aproximativ o ora si 10-20 min la 190 grade. Aceasta trebuie sa fie coapta si rumenita la suprafata. Nu o lăsați prea mult deoarece, devine prea uscata. 

8. Serviți caldă sau rece alături de salată de roșii

Sursa Da voi ce mâncați, Alexandră?